Please install Flash Player to view this content.
  User ID :
 
  Password :
 
 
Forgot password
  Skip Navigation Links
 








Judgement


Judgment on Complaint against HKET (Chinese Only)


操守委員會在2015年2月26日接到培正畢業生鄭先生的投訴,指《經濟日報》在2015年1月30日港聞版A26關於「作文無100分 小二生要寫反思書」的報導,內容被扭曲、資料來源片面,部分內容甚至不符合事實。

 
就有關投訴本會去信《經濟日報》,在4月23日獲得回覆。《經濟日報》編輯部指新聞來源源自家長,記者曾經向多名家長及學生求證,記者亦在社交網上獲得類似資訊;而記者亦有留意有專欄作家提及學校的做法。此外,記者有正式向校方求證,亦獲培正小學葉姓副校長確認有老師要求學生寫「反思書」。《經濟日報》編輯部認為記者在報導前花了好幾天的時間,從多方面證實消息來源,整個過程嚴謹及符合新聞從業員的專業守則。
 
就有關投訴,操守委員會參考有關報導,經過討論,認為《經濟日報》在報導前已儘量網羅不同的消息來源,包括不同家長的意見,社交網絡上的討論,以及校方的回應等,可見報導亦力求做到平衡及公正。
 
此外,報導內文亦有澄清老師要求學生撰寫的「反省書」應是「反思書」,而校方亦補充「反思書」並非完全負面,因為即使高分同學亦可反思成功經驗。可見報導並非一面倒的作出不合理攻擊。 
 
無疑,培正小學家長眾多,老師對不同成績的學生可能有不同的要求,不同的家長與老師接觸過程可能有不同的經驗。投訴人所代表的家長與記者獲得資料的家長代表可能不同,因此對學校的規矩及「反思書」的安排有不同的判斷。
 
本會認為記者就有關「反思書」的報導已多方求證及力求全面,因此裁定投訴不成立。
 
 
 
香港記者協會操守委員會
2015年7月17日
 
17/07/2015 17:33:00   updated more
Previous: Judgment on Complaint against Apple Daily (Chinese Only)
Next: Judgment on Complaint against Apple Daily (Chinese Only)

 

  

Powered by   
 
 


Judgement (19-08-2015)

 

HKJA's Facebook Page

   
  HKJA_49th_pdf
  HKJA_47th_pdf
   
  2013 Annual Rpeort
 

2016 Annual Report: One Country Two Nightmares 

[ Press Release ] [ All years ]

   
  2009 Human Rights Press Awards
  The20th Human Rights Press Awards [Details]
   
  China News reporters Harassment Form
  Online Questionaire for China news reporters on harassment at work"
..... [
Online] / [Paper Form]
   
  17th Consumer Right Press Awards
  "17th Consumer Right Press Awards "  
   

 

HKJA's Publication: "The Journalist"
 

A publication provides updated news about HKJA and media industry.. [ Details ]

FEBRUARY 2016 ISSUE

   
  Subscription to "People will not forget"
  "People will not forget" - A HKJA's Publication for the June 4 Incident
Online Version .. [ Detail ]
Subscription .. [ Detail ]
   
  Kevin Lau Incident Concern Group
   
   

 

 
Other Publications
  Reporter Manual in China
 
More